Aromacandela reprezintă un vas, de cele mai dese ori din ceramică, compus din două părți. Partea superioară – cupa – este destinată apei în care se adaugă uleiurile esențiale. Partea inferioară este destinată lumânării. Când se aprinde lumânarea, focul încălzește apa cu uleiurile esențiale. Această apă caldă asigură distribuția uniformă a uleiurilor în aer. Moleculele de uleiuri esențiale au capacitatea de a rămâne în aer pentru o perioadă de câteva ore.

Când cumpărați o aromacandelă este bine să o alegeți corect. Nu luați cea mai mică lampă. Între flacără și cupa cu apă (difuzorul) trebuie să fie o distanță de minimum 7 cm, dar mai bine chiar de 10-12 cm. Se recomandă ca volumul cupei să fie de minimum 50 ml. Într-o cupă mai mică, apa se încălzește foarte repede și chiar poate fierbe, ceea ce modifică semnificativ compoziția fizico-chimică a uleiului esențial, iar la evaporarea apei uleiul poate chiar să ardă. Astfel, nu veți obține efectele pe care le doriți.

Este utilă aromatizarea camerelor în acest fel în timpul epidemiilor de gripă, caz în care se utilizează uleiuri cu proprietăți antiseptice (arbore de ceai cu Manuka și Kanuka, conifere, citrice etc.).

Dezavantajul aromacandelei este faptul că uleiul esențial este încălzit, în timp ce unele componente utile nu sunt activate și se formează produse de descompunere. Din acest motiv, mult mai eficient și recomandat este aromadifuzorul cu ultrasunet.

Aromadifuzorul este o alternativă modernă a aromacandelei. El reprezintă un dispozitiv care dispersează uleiurile esențiale prin intermediul ultrasunetului. Pulverizarea în atmosferă cu ajutorul difuzorului de arome este una dintre cele mai utilizate și mai benefice metode de a profita la maximum de puterea vindecătoare a uleiurilor esențiale. Microparticulele volatile ale uleiurilor esențiale ies din aparat și sunt absorbite de plămâni, care redifuzează, la rândul lor, în corp, principiile active ale acestor uleiuri.

Puteți citi mai multe despre aromadifuzoare aici – https://www.v2.vivasan.ro/uleiuri-esentiale/dispozitive-aromaterapie

 

La utilizarea aromacandelei sau a aromadifuzorului folosiți doar uleiuri esențiale de calitate! Sub nicio formă nu utilizați uleiuri esențiale cu solvenți chimici! Acestea pot provoca diverse reacții alergice, dureri de cap etc. Beneficiile maxime le conțin doar uleiurile esențiale pure.

După efectele lor, se disting uleiuri esențiale de diferite categorii:

  1. Relaxante – ne ajută să ne relaxăm, să înlăturăm tensiunea: portocal, lavandă, neroli, lemn de trandafir.
  2. Senzuale – creează o stare romantică: patchouli, lavandă, iasomie, trandafir, ylang-ylang.
  3. Înviorătoare, tonice – ne încarcă cu energie: eucalipt, lămâie, rozmarin, mentă.
  4. Calmante – aduc sistemul nervos în armonie și ne eliberează de starea de nervozitate: ienupăr, mușcată, trandafir, tămâie.
  5. Antiseptice – suprimă activitatea vitală a microbilor: cimbru, eucalipt, arbore de ceai, boabe de ienupăr.
  6. Împotriva durerilor de cap – lămâie, mentă, neroli, lavandă, rozmarin.