Din cele mai vechi timpuri oamenii făceau băi aromate. Iar aceste băi erau destinate mai des persoanelor din anumite nivele sociale – regi, nobili etc. Bărbații și femeile bogate își înmuiau trupurile în apa aromată pentru vindecare, întinerire, longevitate și vitalitate sexuală.

În zilele noastre astfel de proceduri sunt disponibile tuturor. Nu trebuie să fii un rege sau un nobil pentru a face o baie cu uleiuri esențiale. Dacă până acum nu ați făcut nici odată baie cu uleiuri esențiale vă recomand să citiți până la sfârșit acest capitol pentru a învăța regulile băii aromate.

Aromaterapia contemporană folosește activ această metodă pentru a obține efectul terapeutic în diverse afecțiuni, inclusiv în tulburări emoționale, în scop cosmetic, dar și cu scop afrodisiac.

Iată pașii simpli pentru această procedură plăcută:

 

Primul pas: Selectarea uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale se aleg în funcție de efectele pe care doriți să le obțineți.

Băile împotriva răcelilor:

Lavanda, arbore de ceai cu manuka și kanuka, tămâie, lămâie, ienupăr, mentă, brad argintiu, rozmarin, cimbru, salvie tămâioasă, eucalipt.

Baie erotică:

Mușcată, iasomie, neroli, trandafir, ylang-ylang, ienupăr, patchouli, salvie tămâioasă.

Băi anticelulitice:

Cuișoare, lămâie, fenicul, portocal, brad argintiu, ienupăr, citronella.

Băi tonifiante:

Busuioc, citronella, lămâie, ienupăr, eucalipt, rozmarin, cimbru.

Băi relaxante:

Iasomie, ylang-ylang, lavanda, tămâie, neroli, lemn de trandafir, citronella.

Băi de întinerire (anti-age):

Tămâie, lemn de trandafir, trandafir, iasomia, mușcată, neroli.

 

Pasul doi: Determinarea dozajului uleiului esențiale.

Numărul de picături de ulei esențial este determinat de volumul căzii. Concentrația aproximativă – o picătură de ulei esențial la 20 litri de apă. Adică la o cadă standard, cu volumul de 160-200 litri, trebuie să punem 8 – 10 picături de ulei esențial.

Uleiurile esențiale sunt substanțe care irită pielea și nu ar trebui să intre nediluate

 

Pasul trei: Amestecarea uleiului esențial cu un emulgator.

Uleiurile esențiale sunt insolubile în apă și la adăugarea lor în ea se formează o peliculă (sunt mai ușoare ca apa) care la ieșirea din apă rămâne pe piele. Iar uleiurile esențiale sunt substanțe care irită pielea pielea și nu ar trebui să intre nediluate în contact direct cu ea. Acest lucru înseamnă că pentru a face o baie cu uleiuri esențiale avem nevoie de un emulgator care contribuie la dispersarea uleiului esențial în apă.

În calitate de emulgatori servesc: smântâna, frișca, lapte, sare, miere, alcool, bicarbonat de sodiu, uleiuri vegetale. Nu se recomandă să diluați uleiurile esențiale cu produse precum: spumant pentru baie, șampoane, etc, deoarece în acest caz uleiurile esențiale contribuie la absorbția compușilor chimici din produsele cosmetice în corp, iar efectul terapeutic al uleiurilor scade.
Amestecați cantitatea necesară de ulei esențial cu emulgatorul.

 

Pasul patru: final.

Adăugați acest amestec în apă și agitați ușor. Baia este pregătită. Puteți să o decorați cu petale de flori, lumânări, etc.

Intrați în apă și desfătați-vă!