Gargarizarea cavității bucale:

Această metodă de aromaterapie este indispensabilă în prevenirea și tratarea diferitelor laringite, faringite, stomatite, precum și a bolilor de gingii și dinți.

Agentul de clătire se prepară după cum urmează:

 • 3-5 picături de ulei esențial sunt bine amestecate cu 1-2 lingurițe de emulgator (miere, sare, bicarbonat de sodiu).
 • Amestecul rezultat se adaugă la 200 ml. apă, amestecați.

Gargarizarea (clătirea) se face de 3-7 ori pe zi. Amestecul este agitat înainte de utilizare. Nu înghițiți lichidul!

 

Uleiuri esențiale:

În inflamația cavității bucale (stomatită, latingită, faringită, gingivită): Arbore de ceai cu manuka și kanuka, lavanda, tămâie.

Sângerarea gingiilor: lămâie, mușcată, portocal, elixir pentru cavitatea bucală Vivasan (conține 10 uleiuri esențiale).

Durere de dinți: cuișoare, arbore de ceai cu manuka și kanuka, menta.

 

Badijonarea cavității bucale:

Această metodă este utilizată în principal în caz de faringită și amigdalită.

Amestecul se prepară după cum urmează: în ulei de bază (măsline, germeni de grâu, semințe de struguri, etc.) se dizolvă un ulei esențial din calculul unei picături pentru 1 linguriță de ulei de bază, adică amestec de 1%.

Se pregătește un tampon de bumbac – bumbacul este înfășurat perfect pe capătul unei spatule de lemn. Se înmoaie în amestecul preparat (ar trebui să fie la temperatura camerei sau ușor mai mare) și se unge ușor (astfel încât să nu provoace un reflex de vomă) zona orofaringelului și a amigdalelor.

După procedură este important să nu mâncați timp de cel puțin o oră.

Uleiurile esențiale recomandate:

Arbore de ceai cu Manuka și kanuka, eucalipt, lavanda, mușcata, tămâie, 33 plante.

 

Picături nazale:

Picăturile nazale ca metodă de aromaterapie sunt cele mai relevante în cazul afecțiunilor sistemului respirator superior.

Componentele vindecătoare ale uleiului esențial prin rețeaua vasculară a mucoasei penetrează în sânge și au un efect terapeutic general și local.

 

Amestecul pentru picături nazale se prepară după cum urmează:

 1. Uleiul gras este utilizat ca bază, de exemplu, ulei de semințe de struguri, ulei de jojoba, ulei de avocado, migdale etc.
 2. Uleiurile esențiale sunt selectate în funcție de problema care persistă. De regulă, acestea sunt uleiuri antivirale și antibacteriene: arborele de ceai cu manuka și kanuka, lavanda, lămâie, tămâie, mușcată, lemn de trandafir, busuioc, eucalipt etc.
 3. Concentrația uleiurilor esențiale pentru picături nu trebuie să fie mai mare de 0,5-1% (vezi tabelul de concentrații pentru amestecurile aromatice), deoarece mucoasa nazală este foarte sensibilă și cu doze crescute poate apărea disconfort sau chiar arsuri ale mucoasei.
 4. Amestecul se recomandă de a fi păstrat în flacon cu o pipetă.
 5. Nu utilizați picăturile imediat după preparare. Amestecul trebuie să stea la maturare cel puțin 2 ore (pentru armonizarea amestecului).

Utilizarea picăturilor: Poziția culcat sau așezat cu capul aruncat/dat pe spate. După curățarea căilor nazale, în fiecare din ele, se picură câte 1-2 picături. Rămâneți în poziția inițială timp de 2-3 minute. Procedura se repetă de 3-5 ori pe zi.

 

Rețete de picături nazale:

Rinită cronică catarală:

 • 10 ml ulei din semințe de struguri
 • O picătură de arbore de ceai cu manuka și kanuka
 • O picătură de eucalipt

 

Rinită alergică:

 • 10 ml ulei de jojoba
 • 2 picături de lavanda sau de Lemn de trandafir

 

Sinuzită:

 • 15 ml ulei de jojoba
 • O picătură de tămâie
 • O picătură de arbore de ceai cu manuka și kanuka
 • O picătură de lavanda
 • O picătură de rozmarin

 

Tamponarea canalului auditiv extern:

Tamponarea canalului auditiv extern se face cu o turundă – o bucățică de vată răsucită în formă de șnur. Această turundă se îmbibă cu un amestec de ulei de bază și ulei esențial și se introduce în canalul auditiv extern pentru 15-20 (max. 40) de minute. Tamponarea urechii se recomandă în caz de durere provocată de otită externă, medie sau internă. În acest caz sunt recomandate uleiurile esențiale de mușcată, arbore de ceai, lavandă.