Inhalări fierbinți:

Inhalare – absorbția pe căile respiratorii în scop terapeutic a vaporilor de uleiuri esențiale este una dintre cele mai eficiente metode de aromaterapie, în special pentru bolile sistemului respirator.

Inhalarea fierbinte este una dintre principalele metode de tratament a bolilor sistemului respirator superior, bronhiilor și plămânilor.
Cea mai simplă inhalare caldă se poate face fără dispozitive speciale.
Într-un vas adânc (bol, oală) se toarnă apă fierbinte, se răcește la 80 – 90 de grade, se picură 2-3 picături de ulei esențial dorit (arbore de ceai, conifere, eucalipt, 33 plante) în această apă. Acoperiți-vă cu un prosop mare, astfel încât aburul să nu iasă din limitele prosopului, închideți ochii și respirați calm și uniform: cu gura – pentru bolile gâtului și sitemului respirator; cu nasul – pentru bolile nazofaringelui. Durata inhalării – 5-7 minute, începând procedura cu cel mai scurt timp, crescând treptat. Frecvența de inhalare – 2-3 ori pe zi timp de 5-7 zile.

După inhalare se recomandă să nu mâncați o oră, să nu ieșiți afară, să nu fumați. Este bine să vă relaxați și să stați la cald.

Există inhalatoare speciale pentru inhalarea cu aburi și non-abur care efectuează aceeași funcție (nebulizator) și sunt foarte comode în utilizare.

 

Inhalări reci:

Inhalarea rece  este cea mai simplă metodă de inhalare.

Acestea pot fi efectuate prin simpla inhalare a uleiului esențial din sticlă. Este suficient să faceți 5-10 respirații liniștite pentru apariția unui efect terapeutic, repetați dacă este necesar.
În același timp, putem face aceste inhalări reci și cu ajutorul diferitor accesorii pentru inhalări reci:

Piatra aromatică – este un accesoriu pentru aromaterapie utilizat pentru aromatizarea aerului camerelor, a hainelor și lenjeriei. Este suficient să aplicați una sau două picături de ulei esențial pe suprafața pietrelor aromatice pentru a simți efectul. Le puteți purta în buzunar sau poșetă, iar pentru a aromatiza lenjeria și îmbrăcămintea le puneți în dulap.

Piatra este capabilă să mențină aroma de la o zi la o lună, în funcție de tipul de ulei esențial. Piatra aromatică este realizată din argilă naturală albă, care are o structură poroasă.

Este ideală pentru birou, deoarece oferă aroma în zona mesei și nu se răspândește în zone unde aromatizarea puternică a aerului este nedorită. Este cel mai puțin periculoasă pentru copii.

Odorizant pentru mașină – odorizant-auto sub formă de clips, confecționat din bronz și argint, fiind un accesoriu indispensabil oricărui șofer. Se pretează foarte bine pentru utilizarea uleiurilor esențiale în mașină. Se picură 3-5 picături de ulei esențial pe elementul de pâslă și se introduce în dispozitivul-clips. Dispozitivul se fixează apoi la grila de ventilație a mașinii și se savurează aroma. Uleiurile esențiale sunt foarte potrivite și ne «tratează» eficient în timpul călătoriei cu mașina.